Palkkatyö vai kevytyrittäjyys? - Omakeikka.fi

Palkkatyö vai kevytyrittäjyys?

Kevytyrittäjänä kahvilassa

Töistä kiinnostuneella eläkeläisellä on kokemusta, osaamista, vastuuntuntoa ja oikea asenne työn tekemiseen. Silti kuulee usein sanottavan, että en päässyt edes haastatteluun. Työnantajalle uuden henkilön palkkaaminen työsuhteeseen on iso satsaus ja riski, siksi se jää usein tekemättä. Jos haluat työsuhteeseen, työnantaja huolehtii kaikista työsuhteeseen liittyvistä velvoitteista ja maksuista.

Kevytyrittäjyys on toinen vaihtoehto. Oletko miettinyt kevytyrittäjyyttä? Meillä omakeikka.fi -palvelussa on kumppaneina muutama kevytyrityspalvelua tuottava yritys. Kevytyrittäjyys madaltaa huomattavasti työllistymistäsi. Eläkeläisenä et välttämättä ole hakemassa loppuelämän työpaikkaa kaikilla herkuilla, vaan mielekästä tekemistä arkeen ja lisäansioita. Kevytyrittäjän kanssa työnantaja sitoutuu sovittuun työkeikkaan, ei sen pidemmälle. Toki kokeneen ja osaavan tekijän kanssa työnantaja sopii mielellään seuraavankin keikan.

Osa kevytyrityspalveluista toimivat ns. laskutuspalveluna eli hoitavat laskutuksen palvelun oman y-tunnuksen kautta ja tilittävät sinulle laskuttamasi summan vähennettynä palkkiollaan, veroilla ja viranomaismaksuilla. Vähennykset verotuksessa hoituvat normaalien henkilöverotusvähennysten kautta.

Osa kevytyrittäjistä ovat ns. toiminimiyrittäjiä. Silloin pääset hyödyntämään verotuksessa yrittäjävähennystä, saat alv -alarajahuojennuksen kautta palautusta maksetuista arvonlisäveroista ja sinulla on vähän enemmän mahdollisuuksia hyödyntää erilaisia töihin liittyviä vähennyksiä. Mikäli teet koko yrityksesi liikevaihdon vain yhdelle asiakasyritykselle, saattavat viranomaiset tulkita sen työsuhteeksi. On aina selkeämpää, että sinulla enemmän kuin yksi asiakas.

Toki voit myös itse laskuttaa tekemäsi työn, ilmoittaa ko. tiedot verottajalle ja hoitaa muut viranomaismaksut. Aika moni toteaa sen työlääksi ja valitsee palvelun. Kevytyrittäjäpalvelun käyttö maksaa palvelusta riippuen joitakin prosentteja liikevaihdosta, mutta silloin voi olla varma, että tiedot menevät oikeaan aikaan oikeaan paikkaan. Tulemme rakentamaan integraation (tietojen automaattinen siirto kahden palvelun välillä) omakeikka.fi -palvelusta muutamaan kevytyrityspalveluun. Se helpottaa sinua ja voit keskittyä keikkojen sopimiseen ja tekemiseen.

Pentti Talikka

Pentti Talikka